Deuren schilderen

Deuren schilderen

Zijn uw houten deuren aan een nieuw likje verf toe? Wanneer u uw deuren van een nieuwe kleur voorziet geeft het uw interieur (of exterieur) een nieuwe uitstraling. De binnen- en buitendeur kan een echte blikvanger zijn. Ook valt het erg op als ze slecht in de lak zitten. Doordat deuren veel gebruikt worden, kunt u na verloop van tijd gebruikssporen waarnemen. Het is dan van belang om uw deuren te (laten) schilderen. Werk meteen de krasjes en oneffenheden weg. Via Ruverko krijgt u meerdere offertes van de schilders toegestuurd. Zo kiest u altijd de aanbieder die het beste bij u past. Meer weten over het schilderen van deuren? U leest het hieronder.

deuren verven

Binnen- of buitendeur

De binnendeur schilderen met kwast of roller zorgt voor een nieuwe uitstraling. Dat geldt ook voor de buitendeur en deurstijl, maar de buitendeur wordt door de verflaag ook nog eens beschermd tegen de weersinvloeden. Zo gaat de deur langer mee. U kunt deuren schilderen met matte, halfmatte (satijn) of hooglans verf. Gaat het om een grote oppervlakte? Dan is hoogglans niet aan te raden. Er kunnen dan hinderlijke reflecties van het licht optreden. Bij deuren met veel glas, kan de hoogglans variant wel gebruikt worden. Bij het schilderen van een buiten- of binnendeur die al geverfd is, is het van belang dat u kijkt of de bestaande verflaag nog intact is.

buitendeur schilderen

Voorbereiding

Zit er al een laag op de deur en deurstijl? Maak eerst de deur schoon en ga dan de bestaande verflaag schuren met licht schuurpapier (korrel 150-180). Eventuele beschadigingen in het hout moet u plamuren en oneffenheden werkt u weg. Maak de oppervlakte na het schuren vervolgens schoon en stofvrij. Zo hecht de nieuwe laag beter. Na deze stappen kunt u de grondlaag aanbrengen. Waarmee u vervolgens gaat verven (alkyd of acryl) hangt af van de ondergrond. Ons advies is dat u altijd gaat verven met dezelfde soort verf die al gebruikt is. Tevens om de binnendeuren met acryl (waterverdunbaar) te verven, en de buitendeur met alkyd (terpentinebasis).

Schuurtips

Gaat het om een grote en vlakke deur die u moet schuren? Gebruik dan een vlakschuurmachine. Beweeg de machine tijdens het schuren met een gelijkmatige druk. Houd de machine goed vlak en blijf nooit ‘stilstaan’ met de machine. Advies is dat u geen schuurschijf met een boormachine gebruikt, dat zorgt namelijk voor kringvormige krassen. Gaat het om een kleinere oppervlakte? Gebruik dan een schuurblokje in combinatie met fijnkorrelig schuurpapier. Pak het blokjes stevig vast en schuur met de nerf van het hout mee. Hoekjes en randjes schuurt u, nadat u het schuurpapier dubbelvouwt, met de vouw van het schuurpapier. Na het schuren is het van belang dat u de buiten- of binnendeur stofvrij maakt.

Deur en deurstijl verven

Nu al het voorbereidend werk is gedaan, begint u met het verven van de deur en deurstijl. De ideale temperatuur voor het verven ligt tussen de 15 en 20 graden. Is het kouder dan 5 graden of erg vochtig? Dan kunt u het schilderen beter uitstellen. Verwijder alle beslag van de deur en zet de deur half open. Gaat het om een nieuwe deur? Vergeet dan niet dat u de onderkant moet verven. Dit voorkomt vochtopname, zodat de deur niet scheef trekt. Deel de oppervlakte van de buiten- of binnendeur op in vier vlakken. Doop de kwast of roller in de gekozen verf en vul het vak met verticale verfstrepen. Werk tijdens het verven altijd van boven naar onderen.

Verf gemorst en andere verfproblemen

Constateert u na het verven van uw buitendeur of binnendeur plaatselijke druipers, of tranen? Dat is erg vervelend. Na het drogen kunt u de druipers op de deurstijl wegschuren. Maak de oppervlakte op de deur schoon en breng een nieuwe verflaag aan. Nog een veelvoorkomend verfprobleem is afbladdering. Oude, slechte verflagen kunt u met een verfkrabber of brander verwijderen. Heeft u tijdens het lakken gemorst? Dan is het van belang dat u snel actie onderneemt. Met terpentine, wasbenzine of thinner verwijdert u de vlekken. Heeft u gemorst op de tuintegels? Gooi dan soda over de tegels. Vervolgens kunt u met ST. Marc de tegels verder schoon schrobben. Vlekken van acrylverf kunt u eenvoudig met warm water en zeepsop verwijderen.

Herstelwerkzaamheden

De herstelwerkzaamheden aan de buiten- of binnendeur kunt u het beste uitvoeren met houtplamuur. Let wel: het plamuur heeft een droogtijd van een uur. Daarnaast mag de verwerkingstemperatuur nooit lager zijn dan 5 graden. Uiteraard kunt u met de kwast of roller gewoon over het houtplamuur heen schilderen. Eventueel openstaande gaatjes kunt u kitten met acrylaatkit. U spuit de kit in het naadje. Strijk vervolgens met een natte vinger de kit glad. Met een nat doekje verwijdert u de overtollige kit. Heeft uw deur of deurstijl erg veel oneffenheden? Dan is het advies dat u niet hoogglans kiest. Dit camoufleert de oneffenheden op de deur dan niet voldoende. Komt u er niet uit of is het niet mooi geworden? Schakel de expertise van onze een vakman in.

Buiten- of binnendeur laten lakken of schilderen? Maak gebruik van ons netwerk!

Wij zijn expert in binnenschilderwerken en buitenschilderwerken. Vraag vrijblijvend offertes aan!

binnendeur schilderen

Vrijblijvend contact

Besteedt u het schilderen van uw deuren liever uit? Dat is begrijpelijk. Het verven met een kwast of roller is een arbeidsintensieve klus en het is erg moeilijk om de deuren prefect te schilderen. Neem vrijblijvend contact op met Ruverko, het netwerk van schilders. Doordat wij een netwerk van specialisten zijn, krijgt u na uw offerteaanvraag meerdere offertes toegestuurd van specialisten uit uw regio. Deuren schilderen is ons vak. Na het schilderen zien uw deuren er weer als nieuw uit en zijn ze goed beschermd. U wilt toch ook dat uw deuren zo lang mogelijk meegaan? Neem contact met ons op via de contactpagina, wij helpen u graag!