Woonkamer schilderen

Woonkamer schilderen


Als u toe bent aan een andere sfeer in uw woonkamer, dan is dit eenvoudig te realiseren door te schilderen. Zonder al te veel moeite is uw living weer als nieuw. Als u zelf gaat verven hoeft de transformatie van uw eigen woonkamer niet eens heel veel te kosten. U betaalt enkel voor de latex en de verfspullen. Als u geen zin heeft om zelf uw woonkamer te verven, dan kan u hiervoor ook ervaren schilders inschakelen. Bent u benieuwd naar de kosten? Neem dan contact met ons op. Wij zijn een netwerk van ervaren schilders en werken in heel Vlaanderen. Door ons contactformulier in te vullen ontvangt u zo snel mogelijk meerdere offertes van schilders uit uw regio. Vergelijk deze zelf op prijs en kwaliteit en bespaar!

living schilderen

Ruimtegevoel beïnvloeden

Wist u dat u met het schilderen van de muren het ruimtelijke gevoel sterk kunt beïnvloeden? Door donkere kleuren met elkaar te combineren oogt de woonkamer kleiner en klusser, terwijl lichtere kleuren juist erg geschikt zijn om de woonkamer groter te doen lijken. Ook muren met een accentkleur doen veel voor het ruimtelijke gevoel. Als u een muur in de breedte gaat schilderen met een uitgesproken kleur dan lijkt de woonkamer breder. Dit geldt andersom als u een muur in de lengte schildert met een accentkleur: dan lijkt de kamer juist langer. Om een lage woonkamer hoger te doen lijken schildert u het plafond in dezelfde (lichte) kleur als de muren.

woonkamer muurverf

Welke kleur(combinaties)?

Welke kleur u de muren in uw woonkamer wilt gaan verven is natuurlijk grotendeels afhankelijk van uw eigen smaak. Maar het is soms moeilijk om (meerdere) soorten latex te combineren die goed bij elkaar passen. Als u verschillende kleuren wilt combineren, houd dan de kleurenwaaier in gedachten. Kies bijvoorbeeld om harmonieuze kleuren te combineren, deze liggen op de kleurenwaaier vlak naast elkaar. Deze kleuren kunt u het beste combineren met een neutrale verf. Wilt u liever wat meer pit in de living? Dan kan u er ook voor kiezen om contrasterende kleuren combinaties te schilderen. Deze staan juist lijnrecht tegenover elkaar op een kleurenwaaier. Als u er niet uit komt, vraag dan een schilder om een persoonlijk kleuradvies.

Stap 1: Muren voorbereiden

Als u besluit de muren in de woonkamer te gaan schilderen, dan zal u deze eerst moeten voorbereiden. De muur dient kaal, vet- en stofvrij te zijn. Zit er op dit moment behang over de muren? Dan zal u deze eerst moeten verwijderen voordat u de muurverf kan aanbrengen. Zitten er grote gaten of scheuren in de muren? Gebruik dan een muurvuller om deze gaten op te vullen. Indien de muren in de woonkamer veel zuigen, is het verstandig om ze te behandelen met een voorstrijkmiddel. Doet u dit niet, dan wordt de muurverf de muur ingezogen waardoor u maar blijft verven.

Stap 2: Keuze muurverf

Om de muren in de living te verven kan u kiezen uit verschillende soorten muurverf. Voor de binnenmuren kunt u het beste kiezen voor een muurverf op waterbasis, zoals latex of acryl verf. Latex is beter voor het milieu en uw gezondheid. Daarnaast heeft deze verf als voordeel dat het snel droogt en u er dus snel nogmaals overheen kan schilderen. Tot slot kan u nog kiezen uit een aantal decoratieve extra’s. Zo is latex met een glanzende afwerking geschikt voor de woonkamer omdat het makkelijk afwasbaar is, in tegenstelling tot een matte muurverf.

Stap 3: Muren afplakken

Eén van de meest vervelende onderdelen van het verven is het afplakken van de muren en het plafond. Dit kost misschien wel het meeste tijd, omdat alles netjes en recht afgeplakt moet zijn. Toch is het de moeite waard om alle randen goed af te plakken, zo weet u zeker dat u niet per ongeluk verf achterlaat op het plafond en kan u sneller door schilderen. Reinig de ondergrond voordat u het afplakt en probeer de tape eerst voorzichtig uit, zodat u zeker weet dat het geen beschadigingen achterlaat. Plak de tape zo veel mogelijk in lange, rechte stukken. Zo krijgt u bij het verven van de muren ook een rechte afscheiding van plafond en muur.

Stap 4: Schilderen & afkitten

Na de voorbereiding kan u dan tot slot beginnen met het verven van de living. Een temperatuur van 10-20 graden is ideaal tijdens het schilderen en ook een hoge luchtvochtigheid is belangrijk. Als u gaat verven brengt u de muurverf eerst op de randen aan met een kleinere borstel en daarna met een roller op de grotere oppervlaktes. Verf eerst verticale strepen en verf daar vervolgens horizontaal overheen. Op deze manier verdeelt u de muurverf egaal over de hele muur. Verwijder de afplaktape zodra u klaar bent met schilderen om beschadigingen aan uw verf te voorkomen. Voor een strak resultaat brengt u acrylkit aan op de afscheiding tussen de muur en het plafond.

Kosten

Het verven van de living hoeft niet duur te zijn, zeker niet als u zelf gaat schilderen. In dit geval bent u enkel de kosten kwijt van de latex en het overige materiaal. Als u niet beschikt over de juiste middelen of als u geen zin heeft om uw living te verven, dan kan u de hulp inschakelen van professionele schilders. Voor het laten schilderen van een muur van 15m2 betaalt u rond de €220,- tot €300,-. Heeft de muur in de woonkamer een oppervlak van 30 m2 dan ligt de prijs al rond de €450,- tot €600,-. Hiervan is ongeveer 85% arbeidskosten en slechts 15% van de kosten zijn voor het latex en het andere materiaal.

Hulp nodig? Offertes aanvragen!

Met het bovenstaande stappenplan is het niet moeilijk uw woonkamer om te toveren naar een moderne living. Het kan natuurlijk zijn dat u geen tijd of zin heeft om de living, inclusief deuren, zelf te schilderen. In dat geval staan de schilders uit ons netwerk maar wat graag voor u klaar. Ook als u niet uw woonkamer, maar andere kamers in huis wilt schilderen bent u bij ons aan het juiste adres. Als u ons contactformulier invult krijgt u al snel meerdere, vrijblijvende offertes om met elkaar te vergelijken. Zo kiest u voor de schilder die het best bij u past!

woonkamer schilderen kosten