Plafond schilderen

Plafond schilderen

Een plafond schilderen is een specifieke manier van verven. U kunt zelf gaan verven of een schilder inschakelen om uw plafond te schilderen. Hoe dan ook, naderhand ziet uw plafond er weer als nieuw uit en geeft het uw gehele kamer een nieuwe uitstraling. Het is helaas niet de meest eenvoudige klus. U moet steeds boven uw hoofd werken en het gaat vaak om een groot oppervlakte dat u moet verven. Overweeg daarom om een schilder via Ruverko in te schakelen. Doordat wij bestaan uit een netwerk van erkende vakmannen krijgt u meerdere offertes opgestuurd. Zo betaalt u nooit teveel. Meer weten over het schilderen van uw plafond en de bijbehorende tips? Lees dan verder.

plafond schilderen zonder strepen

Goede voorbereiding, halve werk

Bij het verven van uw plafond is een goede voorbereiding het halve werk. Ook als u een schilder inschakelt voor het verven is het handig dat u de voorbereiding alvast zelf doet. Dit scheelt u weer kosten. Wij hebben een aantal tips opgesteld. Zorg dat de kamertemperatuur tussen de 10 en 20 graden is. Is het warmer? Dan droogt de muurverf te snel. Kouder? Dan droogt de verf vraag of helemaal niet. Stofzuig de vloer en stel andere werken in huis die stof veroorzaken even uit tot na de schilderklus. Maak de kamer leeg en verwijder de plafondlampen en gordijnen. Eventuele vloerbedekking beschermt u met afdekkarton of afdekplastiek. Plak de muren af met schilderstape.

plafond verven

Afplakken van de muren

Het afplakken van de muren brengt veel voordelen met zich mee. Zo gaat het verven vlotter, en het eindresultaat na het verven is mooier, want alles is dan strak afgelijnd. Ook hoeft u geen (of minder) vlekken of vegen weg te poetsen. Kies daarom bij het afplakken kwalitatief goede tape uit. Plak met deze brede tape (4-5 cm) de wanden af. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is, aangezien afplaktape niet goed kleeft op stoffige ondergronden. U wilt natuurlijk niet dat de muurverf achter de tape kruipt. Loopt het plafond niet helemaal recht? Plak de tape dan enkele millimeters onder de scheiding. Zo zorgt u toch nog voor een rechte lijn tijdens het schilderen.

Schuurtips

Gaat het om een grote en vlakke deur die u moet schuren? Gebruik dan een vlakschuurmachine. Beweeg de machine tijdens het schuren met een gelijkmatige druk. Houd de machine goed vlak en blijf nooit ‘stilstaan’ met de machine. Advies is dat u geen schuurschijf met een boormachine gebruikt, dat zorgt namelijk voor kringvormige krassen. Gaat het om een kleinere oppervlakte? Gebruik dan een schuurblokje in combinatie met fijnkorrelig schuurpapier. Pak het blokjes stevig vast en schuur met de nerf van het hout mee. Hoekjes en randjes schuurt u, nadat u het schuurpapier dubbelvouwt, met de vouw van het schuurpapier. Na het schuren is het van belang dat u de buiten- of binnendeur stofvrij maakt.

In banen verven

Het afplakken van de muren is klaar. Als de grondlaag of primer is aangebracht en/of de muur is schoongemaakt, dan is het tijd dat u het plafond gaat verven. Schilder eerst de randen van het plafond. Vervolgens gaat u schilderen in banen van één vierkante meter. Verdeel de verf in die vierkante meter eerst door in een vloeiende beweging een X-patroon te rollen. Vervolgens verdeelt u de verf onmiddellijk doordat u er in een verticale richting overheen rolt. Doe precies hetzelfde bij de volgende vierkante meter. Laat de banen iets overlappen tijdens het verven. Schilder nooit met uw rug tegen het licht, dan ziet u niet goed waar u al geschilderd heeft. Dat resulteert in strepen.

Tips voor een mooie afwerking

Eén van de belangrijkste tips voor het schilderen zonder strepen is dat u vlot doorwerkt en geen onderbrekingen tijdens het schilderen inlast. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan het afplakken van de muren. Het afplakken kost soms zelfs meer tijd dat het verven van het plafond, maar het resulteert in een afwerking zonder strepen. Zorg daarnaast voor een kwalitatieve verfrol tijdens het verven en zorg dat u genoeg muurverf op de verfrol aanbrengt. Nog één van de tips is dat u na het schilderen meteen de tape verwijdert. Zo krijgt u de mooiste afwerking tussen de plafonds en de wanden, zonder een gekartelde lijn van muurverf.

Toch geknoeid?

Knoeien tijdens het schilderen voorkomt u wanneer u een anti-spat roller gebruikt. Daarnaast moet u niet heel snel met de roller over het plafond gaan. U voorkomt problemen als u de meubels verwijdert en schilderszeil op de vloer legt. Toch geknoeid tijdens het schilderen? Eén van de belangrijkste tips is dat u snel actie moet ondernemen anders krijgt u de vlek moeilijker weg. Verwijder de vlek met terpentine, wasbenzine of thinner. Let wel: dit zijn agressieve middeltjes, let dus goed op de ondergrond en gebruik niet teveel. Dep licht op de muurverf vlek. Mocht de muurverf op waterbasis zijn, dan verwijdert u de verf eenvoudig met water en zeep op een natte doek.

Hulp nodig bij het afplakken en schilderen van uw plafond? Wij zijn u graag tot dienst!

Onze schilder zorgt voor de perfecte afwerking van uw plafond en muren, uiteraard zonder strepen. Vraag vrijblijvend offertes aan!

plafond schilderen tips

Vrijblijvend contact

Ziet u ondanks de tips op tegen de arbeidsintensieve klus? Of wilt u een perfecte afwerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via de contactpagina. Ruverko bestaat uit een netwerk van erkende vakmannen. Zij helpen u graag bij uw schilder klus. Samen met de schilder beslist u welke muurverf het beste is, en welke vorm van afwerking u wilt. Heeft u een vraag over de klus, of de typen muurverf? Neem dan contact met ons op. Het grote voordeel van het netwerk van vakmannen is dat u meerdere offertes van het schilderen krijgt toegestuurd. Zo betaalt u nooit teveel en kiest u altijd de schilder die het beste bij uw wensen past.