Trap schilderen

Trap schilderen


Het is niet een klus waar iedereen direct naar uit kijkt: het schilderen van de houten trap. Er wordt over het algemeen veel gebruik gemaakt van de trap. Dat er slijtage plaats vindt is onvermijdelijk en door hem opnieuw te verven beschermt u de houten traptreden. Gebruik een slijtvaste, antislip trapverf en verklein zo ook nog eens de kans op uitglijden. Bent u toe aan een traprenovatie en heeft u geen idee waar u moet beginnen? De onderstaande tips helpen u er doorheen. Heeft u ondanks onze tips niet de motivatie of de tijd om zelf te verven? Wij zijn een netwerk van schilders gevestigd door heel Vlaanderen. Als u ons contactformulier invult krijgt u tot 5 offertes toe om zelf te vergelijken op prijs en aanbod, zo bent u verzekerd van een traprenovatie voor de beste prijs!

traprenovatie

Welke verf?

Niet iedere verf is geschikt als trapverf. Zo wordt schilderen met een hoogglans lak afgeraden bij een traprenovatie. Als u gaat verven met hoogglans lak worden de treden erg glad. Schilderen met een zijdeglans verf is al een beter idee. Wilt u zeker weten dat de verf geschikt is, kies dan een speciale trapverf. Deze zijn slijtvast en hebben een antislip werking. Dit geeft een kleurvast resultaat waardoor de treden er langer als nieuw uitzien. Bovendien verhoogt de antislip werking de veiligheid! Het aanbrengen van een antislipverf is nog altijd een stuk voordeliger dan het laten bekleden van uw traptreden. Daarnaast is het een stuk gemakkelijker om zelf te doen.

kleur trapverf

Welke kleur?

Gaat u voor een volledige traprenovatie en wilt u een andere kleur op de houten trap verven? Of wilt u de trap een klein beetje opknappen en een nieuwe laag van dezelfde kleur verven? De keuze is volledig aan u. Het kan erg mooi zijn om het in een donkere of opvallende kleur te schilderen, omdat het een echte blikvanger is. Als de trap in uw woonkamer zichtbaar is betrekt u het op deze manier bij het interieur. Over het algemeen is een licht kleurtje een goede keuze. Het trapgat is vaak donker en het geheel wordt met een diepere kleur misschien te donker.

Stappenplan: trap schilderen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom voordat u begint met uw eigen traprenovatie dat de ruimte goed geventileerd is, zonder dat het tocht. De trap moet voor het verven goed schoongemaakt en gedroogd worden, omdat de trapverf beter hecht op een vetvrije ondergrond. Zitten er veel gaten en kiertjes in uw houten trap? Vul deze dan eerst met een vulmiddel voordat u gaat schuren. Heeft u geen tijd of zin om zelf te schuren en schilderen? Schakel dan een schilder uit ons netwerk in. Vul ons contactformulier in om meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken.

trap vernissen

1: Trap schuren

Voor een traprenovatie met het mooiste resultaat zal u de trap voor het schilderen moeten schuren. Afhankelijk van de staat van de oude verflaag zult u allereerst de bladderende trapverf moeten weg schuren. Daarna is de rest van de verf aan de beurt. Voor oude verflagen kan u gebruikmaken van een afbijtmiddel. Breng dit aan op het oppervlak, laat het inwerken en houd het nat. Verwijder de verf vervolgens met een afsteekmes. Indien er sprake is van beits of olielagen zult u het gewoon moeten schuren. Gebruik een grove korrel en gebruik na het schuren een natte doen om het geheel weer schoon en stofvrij te maken. Dit voorkomt later problemen met het verven.

2: Grondverf

De volgende stap in uw traprenovatie is het verven van de grondverf. Plak voordat u gaat schilderen de muren en randen af met schilderstape om er zeker van te zijn dat u dit niet ongewenst zal verven. Controleer of het oppervlak na het schuren weer droog en stofvrij is, voordat de eerste grondlaag geverfd wordt. Voor het beste resultaat zult u meerdere lagen grondverf moeten aanbrengen. Schuur na elke laag de trapverf lichtjes op, maak het oppervlak schoon en stofvrij en breng een volgende laag aan. Herhaal deze stap net zo lang totdat u tevreden bent met het eindresultaat. Verwijder de schilderstape voor de verf droogt, om beschadigingen aan de verf te voorkomen.

3: Trap verven

Na het schilderen van de grondverf is het tijd voor de laatste stap van de traprenovatie. De trapverf moet aangebracht worden. Waarschijnlijk zult u de trap weer moeten gebruiken voordat uw traprenovatie achter de rug is. Één van de belangrijkste tips is daarom om de treden om en om te schilderen. Zo loopt u tijdens het verven nog steeds eenvoudig naar boven en beneden. Gebruik een slijtvaste, antislip trapverf voor een veilig en langdurig resultaat. Indien nodig kunt u het normaals licht schuren en brengt u een volgende antislip laklaag aan. Als de verf goed droog is kunt u de andere helft van de traptreden gaan verven. Hulp nodig? Vraag vrijblijvende offertes aan.

Schilderen of vernissen?

Is de trapverf nog in orde maar bent u op zoek naar een manier waarmee u de treden kunt beschermen tegen slijtage? Dan is het vernissen in plaats van schilderen of een traprenovatie ook een optie. Een houten trap die nog niet behandeld is, hoeft u enkel licht op te schuren voordat u deze kan gaan vernissen. Bij het vernissen vormt er een harde, waterbestendige laag boven op het hout. In tegenstelling tot het verven, blijft bij vernissen de houten treden zichtbaar. Door te vernissen beschermt u de trap tegen de slijtage. Wel zult u de juiste vernis moeten gebruiken. Glanzend vernis is erg glad, waardoor de kans op uitglijden weer groter wordt. Er bestaat speciale trapvernis, hiermee bent u verzekerd van een antislip resultaat.

Hulp nodig bij het schuren en schilderen van uw trap? Wij zijn u graag tot dienst!

De schilder uit ons netwerk verzorgt uw traprenovatie van A tot Z. Vraag vrijblijvend offertes aan!

trap schilderen kosten

Kosten

Als u zelf gaat schilderen bespaart u de kosten van een schilder. Toch is het verven een flinke klus die meerdere dagen in beslag neemt. Als u hier geen zin of tijd voor heeft, schakel dan een vakman voor de binnenschilderwerken in. Terwijl u aan het werk bent nemen de schilders uw traprenovatie volledig uit handen. De kosten hiervoor hangen af van het materiaal dat gebruikt wordt en het oppervlak van de traptreden. Voor een gesloten trap betaalt u gemiddeld €15,- per trede en een open trap kost gemiddeld €20,- per trede. Heeft u ook een trapleuning die mee geschilderd moet worden? Dit kost u tussen de €10,- en €15,- per meter.

Besparen? Offertes vergelijken!

Bent u toe aan een traprenovatie maar ziet u de grote klus niet zitten? Of wilt u het laten vernissen of schilderen en zoekt u een ervaren schilder in uw regio? Per schildersbedrijf kunnen de kosten voor het verven flink verschillen, daarom is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Als u ons contactformulier invult, doen wij dit voor u! U krijgt meerdere offertes van schilders uit ons netwerk om met elkaar te vergelijken. Let niet alleen op de totaalprijs, maar ook op het aanbod, de kwaliteit en de voorwaarden. Zo garanderen wij u de beste prijs voor uw traprenovatie!